torsdag 15 oktober 2009

Tjejer är bäst

Tjejerna är de som presterar bäst i den svenska skolan och för det diskrimineras dem. När det gäller utbildningar på högskolor förekommer det i vissa fall att det underrepresenterade könet gynnas i urvalet. Nästan uteslutande, 95%, är det killar som får förtur. Dagens huvudledare i DN tar upp den stämning av Lunds Universitet 31 kvinnor gör för att de inte antogs till psykologutbildningen just på grund av sitt kön. Håller med om resonemanget i DN och att det är individen och dennes förkunskaper som ska bedömmas i urvalet, inte könet. I slutet kommer ledaren till det mest intressanta: att diskriminering endast är symptomet och orsaken är att "pojkar underpresterar i skolan".

Då jag deltog i DEJA, Delegationen för jämställdhet i skolan, seminarium fick vi bland annat höra att tjejer i snitt har högre betyg i killar i alla ämnen förutom idrott och hälsa. Tjejer dominerar på topputbildningar som jurist och läkare. I år eller möjligen nästa kommer också det historiska ske att fler kvinnor än män börjar doktorera i Sverige. Gällande detta kommer faktiskt min fru att bidra. Hon har nämligen i veckan tackat ja till en doktorandtjänst.

Killarnas "antipluggkultur" måste förändras. I framtidens arbetsmarknad kommer utbildning, kommunikativ förmåga och annat som numera tjejer tillägnar sig mer vara allt viktigare. Jag hoppas kunna initirera något projekt i denna anda i min bruksort Surahammar.

Inga kommentarer: